Shirley Jackson

Elizabeth Richmond er en stille og ordentlig ung dame. Hun nærer ingen stærke følelser, hverken for sit kedelige job eller den aparte tante Morgen, hun har boet hos siden sin mors pludselige død. Men på det seneste er hun begyndt at lide af stærke smerter og modtage anonyme trusselsbreve, og pludselig begynder hendes ensformige liv at brydes af sære optrin og tabte timer, hun ikke kan gøre rede for. Ved psykiateren doktor Wrights tvivlsomme mellemkomst begynder det langsomt at stå klart, at der er mere end én personlighed på spil i Elizabeths krop, og snart bliver både tante og doktor vidne til den bizarre magtkamp, der udspiller sig mellem den unge kvindes stridende personaer.

Shirley Jackson (1919-1965) var med sin moderne gotik, sine sære karakterer og sin foruroligende indsigt i menneskesindets skyggesider en af det tyvende århundredes mest banebrydende forfatterstemmer. Med Fuglereden giver hun os et indfølende og mørkt humoristisk portræt af en spaltet personlighed og kaster lys over den galskab, som sitrer lige under overfladen hos os alle.

Fuglereden (The Bird's Nest) er et af den gotiske mesterforfatter Shirley Jacksons tidlige værker. Ligesom hendes senere klassikere kredser den om hemmelighedsfulde familierelationer, plagede hovedpersoner og de mørke sider af det menneskelige sind.

OM FORFATTEREN

Shirley Jackson var en foregangskvinde inden for den moderne gotiske litteratur og har inspireret en lang række forfattere inden for gyser- og gotikgenren, bl.a. Stephen King, Neil Gaiman og Donna Tartt.

Trods sin stigende popularitet og sit ry som en mesterlig forfatter er det først i de senere år, at Jackson er udkommet på dansk. Forlaget Alhambra udgav i 2018 Jacksons roman Vi har altid boet på slottet med forord af Leonora Christina Skov, og i 2019 Mørket i Hill House med forord af Bo Green Jensen. Fuglereden er den tredje af Jacksons romaner, der oversættes til dansk.