Catherine Simpson

Kort over verden er en sjov, følsom og meget, meget ærlig roman om kærlighed, knofedt, og hvordan det er at være mor til et barn med autisme. Bogen er skrevet af skotske Catherine Simpson, der selv har en datter med autisme. Derfor rammer det også lige i hjertekulen, når hun beskriver alle de genvordigheder, man går igennem som autismemor. I bogen her får Alice lov til at tænke alle de tanker, man af og til kan have svært ved at indrømme, hvis ens barn har særlige behov – men hun gør det med en varme og en humor, så man aldrig er i tvivl om hendes kærlighed til sin søn. Alices kontante stemme er mildest talt hylende morsom, og det samme er det indblik, man får i Sams indre verden. Det er en både lun, hjerteskærende og humoristisk historie fuld af sort humor, der handler om mange slags kærlighed og om, hvordan vi som mennesker kan forandre os i mødet med det nye -- og med os selv.

BAGSIDETEKST

Sam elsker kort. Han elsker at lade sin finger følge vejene og på den måde opdage verden, for i sit 12-årige liv har han aldrig været uden for gården, han er vokset op på. Sams mor Alice kommer til gengæld ud i verden, altså hver tirsdag mellem 14 og 16, hvor hun lige kan nå en kop te inde i landsbyen.

Både Sam og Alice drømmer om at forlade gården og opleve verden. Men Sam har autisme og tør ikke. Alice kan ikke, for hun skal jo passe på sin søn. Og guderne skal vide, at hans far Duncan ikke gør meget for at hjælpe til. Men en dag tager Duncan den omvandrende strejfer Larry med hjem til gården. Han vækker nye følelser i både Sam og Alice, og drømmen om at opleve en ny og større verden begynder at presse sig på ...

Kort over verden er bevægende og humoristisk roman om at være mor til et barn med autisme. Bogen har fortryllet de britiske læs­ere med sin humor og letgenkendelige historie om de svære følelser i forældre- og ægteskab. Det er fortællingen om Alice, der føler sig helt alene – fysisk og mentalt – som mor til en søn, der ikke helt er som de andre børn.

OM FORFATTEREN

Catherine Simpson er vokset op på en gård på landet og er uddannet journalist. Hun bor i en forstad til Edinburgh med sin mand, der også er journalist, og sammen har de to døtre. Den ældste, der nu er i tyverne, blev diagnosticeret med autisme, da hun var ti. Catherine har arbejdet for forskellige autismesager og udgivet en del kortfiktion ved siden af sit arbejde som journalist. Kort over verden er hendes første roman.

ANMELDELSER

»[…] en bevægende roman, velskrevet og spændende. Hun må godt give os mere, fru Simpson, hun har noget på hjerte og kan fortælle det«

– God-bog.dk

 

»En rigtig velskrevet feel-good bog. Man føler Alices smerte, men også hendes glæde over sønnens små fremskridt. Den har et fint pust af lethed og varme, selvom emnet er alvorligt, og den kan absolut anbefales [...] Anbefales til indkøb på alle biblioteker, for denne dameroman vil potentiel set have en stor læserskare af kvinder fra ca. 30 år og frem«.

– Bibliotekernes lektørudtalelse

 

»Som mor til et barn med særlige behov er jeg vist lige i målgruppen for bogen – i hvert fald synes jeg virkelig godt om den. Det er fantastisk, at forfatteren på skrift kan få en til at mærke personerne i bogen og hvordan de har det – og meget rart at læse om, hvordan man kan føle det, når omgivelserne ikke har noget som helst begreb om, hvordan det er at stå i den svære og udfordrende situation at have et barn med særlige udfordringer«.

– Bechsbooks.dk

 

»Sproget er flydende, figurer og omgivelser er spillevende og realistiske [...] det her er ikke bare en ligegyldig og underholdende roman, det er en roman, der sætter spor og afkræver moralsk stillingtagen af læseren. […] Jeg har haft et skønt ophold hos Alice og hendes familie«.

– Bognørden.dk

 

»Jeg vil ønske at rigtig mange vil læse denne bog [...] Det er nemlig rigtig svært for forældre at forklare det her liv til andre«.

– Annekakadu.dk